A je to tady opět. Neuplynuly ani tři roky a novinové titulky zase hlásají riziko odchodu Řecka z Eurozóny. Tento scénář prý hrozí v případě, že v předčasných parlamentních volbách v Řecku, které jsou naplánovány na 25. ledna zvítězí levicová populistická strana SYRIZA vedená charizmatickým politikem Alexisem Tsiprasem. Stejný scénář hrozil podle analytiků, politiků i novinářů i před dvojími volbami v Řecku v roce 2012. Existuje však jeden zásadní rozdíl mezi situací z roku 2012 a tou dnešní. Tehdy by podle většiny odborníků odchod Řecka ohrožoval samotnou existenci Eurozóny, jelikož by mohl spustit řetězovou reakci i v jiných krizí zasažených zemích jakými byly zejména Portugalsko, Španělsko a Itálie. Dnes však v existuje vzácná shoda, že odchod Řecka by v podstatě pro Eurozónu velkým rizikem nebyl vzhledem k tomu, že ostatní země jsou již stabilizovány, úročení jejich dluhů je na rekordně nízké úrovni a Řecko již není pro existenci Eurozóny systémově důležitou zemí.

Proč jsem tak přesvědčen, že Řecko eurozónu neopustí? Hlavním důvodem je, že tento scénář není v ničím zájmu. Nepřejí si jej Řekové, SYRIZA ani ostatní země Eurozóny. Lídři zemí Eurozóny tuto možnost připouštějí, ze dvou důvodů: 1) aby varovali řecké voliče a ti aby se podobně jako v roce 2012 rozhodli spíše volit ty strany, jež nezpochybňují řecké závazky plynoucí ze záchranného programu a 2) aby SYRIZA pochopila, že je nemůže vydírat svými požadavky na zmírnění opatření obsažených v záchranném programu. Taktika evidentně funguje, jelikož i lídr SYRIZY postupně obrušuje své radikální požadavky. Musíme si také uvědomit, že vždy existuje výrazný rozdíl mezi předvolební rétorikou a konkrétními kroky, jež politické strany prosazují po volbách. I kdyby SYRIZA řecké volby vyhrála a byla by schopna vytvořit funkční vládu, nemohla by většinu svých plánů realizovat, protože by to zkrátka znamenalo finanční a ekonomický kolaps země (kupříkladu zavedení minimální mzdy ve výši 750 EUR by vedlo k dalšímu velkému nárůstu nezaměstnanosti). Řecko se již ekonomicky odrazilo ode dna, a i kdyby SYRIZA ze svých předvolebních slibů nesplnila skoro nic, situace většiny Řeků se bude postupně zlepšovat. Svojí stávající rétorikou si však Alexis Tsipras připravuje půdu pro případné zmírnění podmínek záchranného programu, které však musí být akceptovatelné i pro věřitele (snížení úroků, prodloužení splatnosti úvěrů).

Tsipras si je dobře vědom toho, že Řecko Eurozónu nemůže opustit, protože by to znamenalo ekonomickou katastrofu. Většina Řeků by si úspory vybrala z řeckých bank a ponechala by je v Eurech, což by způsobilo kolaps bankovního systému. Proto není pravděpodobné, že udělá kroky, jež by k tomu vedly. Navíc Řecko Eurozónu ani legálním způsobem opustit nemůže, protože to není možné bez změny zakládajících smluv EU, což by byl zdlouhavý proces a bylo k němu nutno souhlasu všech zemí EU.

Sečteno a podtrženo, i v případě vítězství SYRIZY ve volbách Řecko Eurozónu neopustí.